Wat is WordPress?

Wat is WordPressWordPress is een zogenaamd ‘open source CMS’. In de meeste gevallen wordt het tegenwoordig gebruikt om websites mee te maken. Websites die met WordPress zijn gemaakt kunnen door de eigenaar van de site makkelijk worden onderhouden: nieuwe pagina’s toevoegen, teksten aanpassen, foto’s invoegen en veel meer.

Van origine is WordPress een tool voor bloggers. Met WordPress maakten zij een website waar ze eenvoudig nieuws op konden plaatsen. Na verloop van tijd werd WordPress steeds uitgebreider en daarmee werd het meer en meer geschikt als tool om volledige websites mee te gaan ontwikkelen.

Wat is een CMS?

Goede vraag. ‘CMS’ is een afkorting voor Content Management Systeem. WordPress is ook zo’n CMS. Met een CMS kun je zelfstandig de content van je site beheren. Oftewel: teksten, plaatjes, links, pagina’s, video’s en ga zo maar door toevoegen, aanpassen en verwijderen.

Van de meeste Content Management Pakketten verschijnt periodiek nieuwe software. Die nieuwe software zorgt ervoor dat jouw CMS veilig blijft. Daarnaast kun je met nieuwe software ook nieuwe mogelijkheden krijgen. Zo is het met de laatste versies van WordPress ineens een stukje eenvoudiger geworden om een video van YouTube te plaatsen: plak de link en klik ‘Opslaan’ en de video staat op je website!

Het regelmatig bijwerken van de software van je CMS is belangrijk: het gebeurt regelmatig dat er zwakheden ontstaan in oudere software versies. Wanneer jouw website gebruik maakt van oudere software loop je dan ook het risico dat jouw website het doelwit wordt van een digitale inbraak. Het gevolg kan zijn dat je je bezoekers geïnfecteerde code voorschotelt en dat wil je natuurlijk niet.

Populariteit van WordPress

Op het moment van schrijven zijn er 60.911.170 websites. Wacht.. 60.911.172 alweer! Daarmee is WordPress verreweg de meest populaire tool om websites mee te ontwikkelen. WordPress wordt gebruikt door veel kleine en particuliere websites maar ook CNN, UPS en CBS maken gebruik van WordPress.

WordpressVoordelen van WordPress

WordPress is gratis. Voila om daar maar mee te beginnen. Daarnaast is er een team van betaalde professionals dagelijks in de weer om WordPress verder te verbeteren en uit te breiden. In tegenstelling tot andere open source CMS-pakketten gebeurt dit niet door een community maar door een commercieel bedrijf: Automattic. Zij ontwikkelen dagelijks aan WordPress en zorgen ervoor dat de ontwikkelingen in een logische manier elkaar opvolgen. Daarnaast houden zij de kwaliteit van het pakket in de gaten.

Na alle ontwikkelingen zetten ze het pakket gratis online. Jazeker: gratis. “Hoe verdienen zij dan geld?” hoor ik je denken. Nou, er zijn speciale uitbreidingen van WordPress beschikbaar. Om die software te kunnen gebruiken moet je betalen. Hoewel maar een klein percentage van de WordPress is uitgerust met deze betaalde uitbreidingen genereert dit toch een enorme omzet voor Automattic. Met die omzet kunnen zij de ontwikkelingen aan WordPress voort zetten.

Deze opzet is anders dan andere open source CMS-pakkketten. In de meeste gevallen worden de ontwikkelingen gedaan door een zogenaamde community. Dat is een groep van programmeurs verspreid over de wereld die gezamelijk werken aan de software. Het bewaken van de kwaliteit en het stellen en naleven van doelen is bij een community een probleem: wie is er immers de baas? WordPress heeft hier geen last van.

Alternatieven voor WordPress

Er zijn veel verschillende ‘open source CMS’-pakketten te krijgen en downloaden maar om eerlijk te zijn kunnen ze geen van allen tippen aan de kwaliteit en het gebruiksgemak van WordPress. Om er toch een paar te noemen: Joomla is zeer populair maar let op: in het verleden is een groot deel van de Joomla-sites geinfecteerd of gehackt geweest. Daarnaast was het bij verschillende versies niet mogelijk om je site bij te werken naar de nieuwste software versie. In plaats daarvan moest je je site compleet opnieuw opbouwen. Andere alternatieven zijn Drupal, Tumblr en Cushy.

Elk van deze systemen heeft zijn voorkeur maar in onze bescheiden mening kunnen ze geen van allen op tegen de gebruiksvriendelijkheid van WordPress.

Ben je op zoek naar een nieuwe site? Veel plezier bij het uitkiezen van een geschikte partij. Wij van 3pix gaan uiteraard graag voor je aan de slag. Mocht je interesse hebben, neem dan een kijkje op onze site.

Wat je keuze ook gaat zijn: nogmaals veel plezier en graag tot ziens op een van onze sites.

baskie