Tips voor zoekmachine optimalisatie

Dit artikel gaat over zoekmachine optimalisatie. Iedere – nee echt IEDERE – website eigenaar wil dat zijn of haar site beter gevonden gaat worden. Het optimaliseren van een website is een klus zonder zekere uitkomst. Je hebt een aantal tools nodig en een lange adem. Als je slaagt is de beloning absoluut het waard geweest maar wees altijd realistisch. In dit artikel ga ik kort in op zoekmachine optimalisatie waarmee ik je probeer bekend te maken met dit onderwerp. Het is geen tovenarij en je kunt zelf meer doen dan je mogelijk beseft.

Stel je bent webdesigner – goddank, voor jou is dit slechts een voorbeeld – en je wil graag gevonden worden op de term “webdesign valkenswaard”. Dan zul je die exacte woorden in je tekst en titels moeten verwerken. Dat gaat het meest natuurlijk door een pagina te schrijven met als paginanaam en titel: “webdesign valkenswaard”.

Wanneer je dan in de tekst schrijft over “webdesign” en “valkenswaard” dan zal Google vanzelf in de gaten krijgen dat die pagina over dat onderwerp gaat. Vervolgens zal die pagina automatisch door Google worden opgenomen in de resultaten.

Dat is zoekmachine optimalisatie in een notendop. Voor meer informatie lees je de Introductie in zoekmachine optimalisatie. Of je leest dit artikel gewoon af natuurlijk. Veel plezier in elk geval!

Nabijheid

Let op dat je de termen in de paginanaam en titel naast elkaar schrijft. Google maakt onderscheid tussen termen die dicht bij elkaar staan en termen die verder van elkaar staan.
Voorbeeld:
“Wouter Bos hield vandaag een presentatie over de kwaliteit van…”
“Wouter liep vanmiddag met zijn hond door het bos en zag daar..”

In beide zinnen komen “Wouter” en “bos” voor. Wanneer je zoekt op “wouter bos” zal Google de bovenste zin bovenaan plaatsen en daarna de tweede zin. Dat komt omdat in de eerste zin de beide zoekwoorden dicht bij elkaar staan.

Als jij dus gevonden wil worden op “webdesign valkenswaard” en zul je dus een aantal keer die exacte term in de tekst moeten herhalen.

Test je zoekmachine optimalisatie

Door die zoekterm in de plugin van Yoast te zetten kun je controleren hoe sterk de pagina nu is geworden. Yoast zal je ook aangeven of je je term ergens vaker of juist minder vaak voor moet laten komen.

Pas op: breekbaar

Zodra je de pagina hebt aangepast kan het een week tot enkele weken duren voordat je effect gaat krijgen van je zoekmachine optimalisatie. Een exacte tijd is er niet aan te geven. Je bent hier afhankelijk van de geschiedenis van je domein, de grootte van je aanpassing en uiteraard je concurrentie. Maak de aanpassing en laat de pagina daarna een tijdje liggen: Google is bezig en het resultaat ga je vanzelf zien. Pas tot slot op dat je je pagina niet gaat over-optimaliseren. De effecten daarvan zijn eerder en makkelijker waarneembaar dan het optimaliseren. Google zal je pagina keihard afstraffen met een lage positie. Daarna terugkomen is een flinke klus. Volg daarom de instructies van de plugin van Yoast en neem je tijd.

Tot slot: “meten is weten”

Iedere door 3pix ontwikkelde site is uitgevoerd met het statistiekenpakket Google Analytics. Daarmee kun je exact meten hoeveel bezoekers je hebt, welke pagina’s zij bekijken, waar ze vandaan komen, etc. In Google Analytics kun je perioden met elkaar vergelijken. Standaard zal het de huidige maand afbeelden. Door nu te vergelijken met dezelfde periode vorig jaar kun je makkelijk zien wat de effecten zijn van je zoekmachine optimalisatie.

Nu echt tot slot: “lange adem is een pre”

Neem de tijd voor zoekmachine optimalisatie. Ik heb pagina’s geoptimaliseerd die niks leken te stijgen. Een half jaar later kreeg ik ineens aanvragen binnen als gevolg van de optimalisatie. Het effect van optimalisatie heeft jaren aangehouden en een flink aantal nieuwe klanten opgeleverd. Het is dus weldegelijk de moeite maar je moet een lange adem hebben.

Veel plezier met het optimaliseren van je site!

baskie