Promotie tips

Je site staat Live en kan worden gebruikt door bezoekers. Hoe zorg je ervoor dat men ook werkelijk naar je site toe gaat en deze regelmatig blijft bezoeken? In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden voor je uiteen.

Het artikel is vooral bedoelt om je aan te zetten om de promotie van je site regelmatig terug te laten komen tijdens je gewone werkzaamheden. Het heeft geen zin om eenmalig artikelen te schrijven en daarna nooit meer: geef bezoekers een reden om terug te komen.

“Eenmalige bezoekers zijn leuk, terugkerende bezoekers veeeel leuker”

Een bezoeker die één keer op je site komt is leuk maar daar doe je het niet voor. De beste sites geven je een reden om terug te komen. Kijk maar naar de sites die je zelf regelmatig bezoekt: waaronder mogelijk facebook.com, autoweek.nl, zalando.com, etc.

Zorg dat je regelmatig nieuwe informatie op je site zet en breng je relaties daarvan op de hoogte. Je zult zien dat ze na verloop van tijd regelmatig je site weten te vinden. Elke keer dat ze terugkomen verstevig je de band met die relatie. Bovendien zien zoekmachines ook dat je site up-to-date blijft. In de meeste gevallen zal je site daardoor beter vindbaar worden.

Met een betere vindbaarheid bij de zoekmachines is de kans groot dat personen die jouw bedrijf niet (goed) kennen op je site terecht komen. Met nieuwe artikelen haal je dus niet alleen de band aan met bestaande relaties, het is een perfecte manier om nieuwe relaties te krijgen.

Maar hoe promoot ik m’n site dan?

Globaal kun je promotie verdelen in 2 groepen: betaald en gratis. De betaalde opties liggen vrij voor de hand: adverteren. Dat van bij de zoekmachines (AdWords bij Google bijvoorbeeld) of op specifieke sites dmv het inkopen van bannerruimte of affiliatemarketing. Adverteren kost geld maar brengt ook op korte termijn een bepaald effect. Welke advertentiemethode voor jou het beste is ligt aan je doelstellingen en het type site dat je hebt. Shops bijvoorbeeld hebben veel baat bij AdWords + affiliatemarketing. Informatieve sites kunnen nieuwe artikelen schrijven en deze promoten via brancheorganisaties en nieuwssites.

Er zijn talloze gratis vormen van reclame en promotie te bedenken. Je eigen creativiteit is je enige beperking. De beste kans van slagen heb je wanneer je origineel bent: durf buiten de gebaande paden te gaan en je zult zien dat je veel meer medewerking en effect gaat hebben!

Ben uniek en scoor; big time!

Een leuk voorbeeld is een campagne van Hema een aantal jaren terug: een aantal producten in hun webshop vielen op de homepage tussen de stellingen door omlaag en stootten daar weer andere producten om. De complete homepage veranderde in korte tijd in een puinhoop. Grapje natuurlijk maar bezoekers vonden het zo leuk dat ze het massaal door stuurden naar anderen in hun netwerk. Uiteindelijk hebben op die manier miljoenen bezoekers de shop gezien. Een perfecte virale campagne dus en perfect voor de naamsbekendheid.

In dit geval heeft Hema de homepage aangepast, een paar journalisten en andere personen met invloed ingelicht van de homepage en daarna hebben ze het losgelaten: de totale media aandacht en aandacht van alle bezoekers was niet te betalen geweest. Voor Hema was het allemaal gratis. De actie had succes omdat ze origineel waren. Wanneer je deze truc zou herhalen zou je niets bereiken.

Gratis promotie

Een andere vorm van gratis promotie is door relaties aan de telefoon te informeren over de nieuwe site, een melding op te nemen in je e-mail handtekening of door (tijdelijk) stickers op je bedrijfsauto’s te plakken. Nogmaals: dit zijn eenvoudige dingen die voor vrijwel iedere ondernemer gelden.

Denk aan alle bedrijfsmiddelen waar jouw relaties regelmatig mee te maken hebben: briefpapier, e-mails, facturen, andere websites, bestelformulieren, auto’s, personeelskleding, etc, etc. Al deze middelen worden vormgegeven door: jou! Dus: bekijk eens hoe je je nieuwe site aandacht kunt geven met die middelen.

Conclusie

Dus: durf out-of-the-box te denken, ben creatief en vooral: blijf met je site aan de gang. Dan zul je zien dat deze vanzelf steeds meer voor je gaat betekenen.

Veel plezier en mocht je een keer willen overleggen dan weet je me te bereiken.

baskie