Link invoegen

link-invoegen-01 Selecteer het element waar je een link aan wilt leggen.
link-invoegen-02 Klik nu op het link-symbool: zie afbeelding.
link-invoegen-03

In deze popup heb je de mogelijkheid om de link te maken. Je hebt twee mogelijkheden: handmatig of automatisch.

Als je de link weet of hebt gekopieerd dan kun je die in het bovenste vak kopieren of intypen. Let op: in tegenstelling tot Word wordt je link precies overgenomen zoals je hem invoert. Controleer je link dus op fouten.

Weet je de link niet en wil je linken naar een pagina binnen je? Geef dan bij Zoeken de naam van die pagina in. WordPress zal de pagina voor je opzoeken en de link automatisch voor je leggen. Voor meer uitleg, zie de volgende stap.

link-invoegen-04

Hier zie je een voorbeeld van het zoeken naar een bestaande pagina binnen WordPress. Klik de pagina aan die je bedoelt en WordPress zal de link voor je leggen.

Ben je tevreden over de link? Klik dan op Link toevoegen. De popup verdwijnt en de link is gelegd.

Sla de pagina tot slot op.

   
Tip: test de link ook in de site om er zeker van te zijn dat de link werkt en naar de juiste pagina gaat.
 

Wat is WordPress?

Wat is WordPressWordPress is een zogenaamd ‘open source CMS’. In de meeste gevallen wordt het tegenwoordig gebruikt om websites mee te maken. Websites die met WordPress zijn gemaakt kunnen door de eigenaar van de site makkelijk worden onderhouden: nieuwe pagina’s toevoegen, teksten aanpassen, foto’s invoegen en veel meer.

Van origine is WordPress een tool voor bloggers. Met WordPress maakten zij een website waar ze eenvoudig nieuws op konden plaatsen. Na verloop van tijd werd WordPress steeds uitgebreider en daarmee werd het meer en meer geschikt als tool om volledige websites mee te gaan ontwikkelen.

Wat is een CMS?

Goede vraag. ‘CMS’ is een afkorting voor Content Management Systeem. WordPress is ook zo’n CMS. Met een CMS kun je zelfstandig de content van je site beheren. Oftewel: teksten, plaatjes, links, pagina’s, video’s en ga zo maar door toevoegen, aanpassen en verwijderen.

Van de meeste Content Management Pakketten verschijnt periodiek nieuwe software. Die nieuwe software zorgt ervoor dat jouw CMS veilig blijft. Daarnaast kun je met nieuwe software ook nieuwe mogelijkheden krijgen. Zo is het met de laatste versies van WordPress ineens een stukje eenvoudiger geworden om een video van YouTube te plaatsen: plak de link en klik ‘Opslaan’ en de video staat op je website!

Het regelmatig bijwerken van de software van je CMS is belangrijk: het gebeurt regelmatig dat er zwakheden ontstaan in oudere software versies. Wanneer jouw website gebruik maakt van oudere software loop je dan ook het risico dat jouw website het doelwit wordt van een digitale inbraak. Het gevolg kan zijn dat je je bezoekers geïnfecteerde code voorschotelt en dat wil je natuurlijk niet.

Populariteit van WordPress

Op het moment van schrijven zijn er 60.911.170 websites. Wacht.. 60.911.172 alweer! Daarmee is WordPress verreweg de meest populaire tool om websites mee te ontwikkelen. WordPress wordt gebruikt door veel kleine en particuliere websites maar ook CNN, UPS en CBS maken gebruik van WordPress.

WordpressVoordelen van WordPress

WordPress is gratis. Voila om daar maar mee te beginnen. Daarnaast is er een team van betaalde professionals dagelijks in de weer om WordPress verder te verbeteren en uit te breiden. In tegenstelling tot andere open source CMS-pakketten gebeurt dit niet door een community maar door een commercieel bedrijf: Automattic. Zij ontwikkelen dagelijks aan WordPress en zorgen ervoor dat de ontwikkelingen in een logische manier elkaar opvolgen. Daarnaast houden zij de kwaliteit van het pakket in de gaten.

Na alle ontwikkelingen zetten ze het pakket gratis online. Jazeker: gratis. “Hoe verdienen zij dan geld?” hoor ik je denken. Nou, er zijn speciale uitbreidingen van WordPress beschikbaar. Om die software te kunnen gebruiken moet je betalen. Hoewel maar een klein percentage van de WordPress is uitgerust met deze betaalde uitbreidingen genereert dit toch een enorme omzet voor Automattic. Met die omzet kunnen zij de ontwikkelingen aan WordPress voort zetten.

Deze opzet is anders dan andere open source CMS-pakkketten. In de meeste gevallen worden de ontwikkelingen gedaan door een zogenaamde community. Dat is een groep van programmeurs verspreid over de wereld die gezamelijk werken aan de software. Het bewaken van de kwaliteit en het stellen en naleven van doelen is bij een community een probleem: wie is er immers de baas? WordPress heeft hier geen last van.

Alternatieven voor WordPress

Er zijn veel verschillende ‘open source CMS’-pakketten te krijgen en downloaden maar om eerlijk te zijn kunnen ze geen van allen tippen aan de kwaliteit en het gebruiksgemak van WordPress. Om er toch een paar te noemen: Joomla is zeer populair maar let op: in het verleden is een groot deel van de Joomla-sites geinfecteerd of gehackt geweest. Daarnaast was het bij verschillende versies niet mogelijk om je site bij te werken naar de nieuwste software versie. In plaats daarvan moest je je site compleet opnieuw opbouwen. Andere alternatieven zijn Drupal, Tumblr en Cushy.

Elk van deze systemen heeft zijn voorkeur maar in onze bescheiden mening kunnen ze geen van allen op tegen de gebruiksvriendelijkheid van WordPress.

Ben je op zoek naar een nieuwe site? Veel plezier bij het uitkiezen van een geschikte partij. Wij van 3pix gaan uiteraard graag voor je aan de slag. Mocht je interesse hebben, neem dan een kijkje op onze site.

Wat je keuze ook gaat zijn: nogmaals veel plezier en graag tot ziens op een van onze sites.

Menu handmatig aanpassen

In sommige gevallen zal WordPress automatisch de menu’s van je site genereren. In andere gevallen wijkt het menu van je site af van de standaard waardoor de menu’s met de hand zijn aangemaakt. In dat geval moet je de menu’s handmatig bijwerken wanneer je nieuwe pagina’s hebt toegevoegd, verwijderd, verplaatst of offline hebt gehaald. In dit artikel lees je hoe je dat moet doen.

Klik in de linkerkolom op Weergave en vervolgens op Menu’s. Bovenaan in beeld zie je nu 1 of meerdere tabbladen in beeld. Zoals in het voorbeeld. In dit geval is de tekst ‘Our Mission’ een pagina die onder het menu ‘About Celsian’ valt. Het tabblad waarvan de tekst donkergrijs is, is het geactiveerd. Heb je meerdere tabbladen en zie je de pagina die jij wil veranderen onder het tabblad niet in beeld? Klik dan op een ander tabblad totdat je je pagina in beeld hebt.

Pagina verwijderen uit het menu
Ter hoogte van – in het voorbeeld – ‘Our mission’ staat een pijltje dat naar beneden wijst. Klik op het pijltje en er verschijnen een aantal opties waar je uit kunt kiezen. klik op Verwijderen om deze pagina uit het menu te verwijderen. Je verwijdert alleen de verwijzing vanuit het menu, dus niet de pagina zelf.

Om een pagina te verschuiven in het menu klik je op de regel en versleep je deze naar een andere hoogte. Op deze manier kun je de volgorde van een item in het menu aanpassen.

Nieuwe pagina toevoegen in het menu
Om een pagina toe te voegen in het menu moet deze pagina eerst worden toegevoegd in de site. Zodra je dat hebt gedaan kun je het menu aanpassen. Links naast het menu staat een grijs blokje met de titel “Pagina’s” met in het grijze vlak 3 tabbladen: ‘Meest recent’, ‘Toon alles’ en ‘Zoeken’. Selecteer de pagina die je wil toevoegen uit 1 van deze lijsten en klik vervolgens op de knop ‘Aan menu toevoegen’. Sleep het item nu naar de juiste hoogte in het menu. Klik tot slot op de blauwe knop ‘Menu opslaan’ om je keuze te bevestigen.

Artikelen (tijdelijk) offline halen

Wanneer je een nieuwe pagina hebt aangemaakt zal WordPress standaard de status Concept aanmaken. De pagina is daarmee nog niet zichtbaar aan de voorkant. Pas wanneer je op de blauwe knop ‘Publiceren’ hebt geklikt zal deze pagina ook zichtbaar zijn aan de voorkant van je site.

Let op: er zijn verschillende situaties waarin WordPress ervoor kiest om direct de status ‘Gepubliceerd’ te hanteren. Controleer voor de zekerheid of je pagina zichtbaar is of nog niet. Klik in de linkerkolom op Pagina’s om een overzicht te krijgen van al je pagina’s. Zoek de pagina op die je wil controleren. Wanneer deze pagina is opgeslagen als Concept zal die term ook worden afgebeeld achter de naam van het artikel. Zoals ook te zien is in de afbeelding.

Van Gepubliceerd naar Concept
Wanneer je een pagina hebt gepubliceerd en je wil deze tijdelijk offline halen kun je dat als volgt doen: klik in de linkerkolom op Pagina’s, zoek de pagina die je wil bewerken en klik op die pagina om deze te bewerken. Rechts in beeld zie je de optie ‘Status’ afgebeeld. Klik op het woord Gepupliceerd en kies de gewenste optie. Klik daarna op de blauwe knop om je keuze te bevestigen.

Menu aanpassen
Afhankelijk van de instellingen waarmee je site is gerealiseerd moet je ook het menu nog aanpassen. Voor meer informatie of hoe je dat doet, lees je dit artikel.

Geavanceerde opties van WordPress

Op verzoek van de veeleisende gebruiker is WordPress uit te breiden van low-level CMS naar een zeer uitgebreid platform met talloze mogelijkheden en opties. Enkele van deze opties hebben we op deze pagina voor je uiteen gezet.

Hoe kan ik een pagina (tijdelijk) offline halen?
Zodra je een pagina toevoegt zal deze de status Concept krijgen: de pagina is daarmee nog niet zichtbaar aan de voorkant van de site. Ook nadat je de pagina hebt gepubliceerd kun je een pagina weer offline halen. Alles hierover lees je in dit artikel.

Hoe kan ik in WordPress werken in meerdere talen
Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen we je naar het speciale artikel over het werken met WordPress in meerdere talen waar we in gaan op dit onderwerp.

 

Introductie WordPress

WordPress is ‘s-werelds meestgebruikte Content Management Systeem: inmiddels zijn meer dan 70.000.000 websites(!) gerealiseerd met WordPress. WordPress is een zeer gebruikersvriendelijk systeem dat – merken we in praktijk – vrijwel geen uitleg behoeft.

Voor diegene die de eerste uitleg niet hebben gehad of deze niet meer compleet in het geheugen heeft zitten hebben we hier een pagina waarin we de basics voor je uitleggen.

Wat is een Content Management Systeem (afgekort: CMS)
Onder Content wordt verstaan alle informatie die in de site is opgeslagen: tekst, foto’s, downloads, video’s, etc. WordPress is een Content Management Systeem. Met WordPress kun je in principe alle ‘Content’ van de site beheren: teksten aanpassen, toevoegen en verwijderen, pagina’s aanmaken, downloads verwijderen, etc, etc.

“Voorkant” en “achterkant”
Wanneer je website is ontwikkeld met WordPress bestaat je site uit een zogenaamde voor- en achterkant. Wat bedoelen we daarmee? De voorkant is voor iedereen bereikbaar, de achterkant is alleen door beheerders van de site te gebruiken. Stel dat jouw website www.mijndomein.nl is, dan is www.mijndomein.nl de zogenaamde voorkant. De achterkant bereik je in dat geval door ‘/wp-admin.php’ achter het domein te typen. Om de achterkant van de site te kunnen gebruiken moet je inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Beide heb je ontvangen tijdens of na de oplevering van de site. Voor meer informatie over het inloggen in WordPress verwijzen we je naar het artikel dat speciaal is geschreven over dit onderwerp.

Ben je je wachtwoord of gebruikersnaam kwijt? Ga dan naar de achterkant van je site en klik op de optie ‘Wachtwoord vergeten’. Vul je e-mailadres is en je ontvangt per ommegaande een nieuw wachtwoord.

Hoe maak ik een pagina aan?
Hierover hebben we een apart artikel geschreven

Hoe kan ik een afbeelding invoegen in een pagina?
Het werken met afbeeldingen is heel eenvoudig. De stappen die je moet doorlopen om een afbeelding in te voegen hebben we uiteen gezet in het artikel ‘Afbeelding invoegen‘.

Artikel over de geavanceerde opties van WordPress
Wordpress is in de basis heel eenvoudig maar voor de veeleisende gebruiker is WordPress uit te breiden tot een zeer uitgebreid platform met talloze mogelijkheden. Van een aantal van deze geavanceerde mogelijkheden hebben we een apart artikel geschreven.

Een pagina aanmaken in WordPress

Om een pagina te kunnen aanmaken moet je inloggen in de achterkant van je website. Lees alles over dit onderwerp in dit artikel.

Zodra je bent ingelogd zie je links in je beeld een kolom staan met een menu. Klik in dit menu op de optie “Pagina’s”. Nadat je hebt geklikt krijg je de knop ‘Nieuwe pagina’ te zien. Deze staat naast de kop “Pagina’s”.

Klik op deze knop om een nieuwe pagina aan te maken.

Inloggen in de WordPress-admin

Standaard  zijn de door ons gerealiseerde websites voorzien van een zogenaamde backend: alleen beheerders hebben toegang tot deze backend. Als eigenaar van de site heb je een eigen login ontvangen. Heb je geen login neem dan contact met ons via 040-201 12 12 of dit formulier. Dan sturen we je zo spoedig mogelijk (nieuwe) gegevens toe.

De loginpagina heet ‘/wp-admin.php’. Als jouw website heet ‘www.mijndomein.nl’ dan zal de loginpagina te bereiken zijn op ‘www.mijndomein.nl/wp-admin.php’.

Mocht je geen rechtstreekse link hebben naar de loginpagina, typ dan ‘/wp-admin.php’ in achter de domeinnaam.

Werken met WordPress in meerdere talen

WordPress werkt standaard met 1 taal maar op verzoek kunnen we WordPress uitbreiden zodat je pagina’s en nieuwsitems, etc kunt aanmaken in meerdere talen. Dat doen we met de plugin WPML.

Zodra WPML is geïnstalleerd zie je (bij het bewerken van een pagina of nieuwsitem) aan de rechterkant van de pagina een nieuwe mogelijkheid zoals bij deze screenshot.

Klik op het plusje om de pagina te gaan schrijven in een andere taal.

 

 

 

In het overzicht van alle pagina’s en nieuwsitems zie je voortaan ook deze symbolen. Deze geven aan of een pagina al is vertaald naar een bepaalde taal. Wanneer je een plusje ziet, is die vertaling nog niet aangemaakt. Wanneer je een potlood ziet, is de vertaling wel aanwezig. Klik op het potlood of plusje om aan de vertaling te gaan werken.

 

 

 

 

Nieuwe talen toevoegen
Met WPML kun je eenvoudig zelf talen toevoegen. Klik in het linkermenu op WPML om naar de instellingen van WPML te gaan. Klik vervolgens op de knop ‘Talen toevoegen / verwijderen’ om dus, ja, een taal toe te voegen.

Afbeelding invoegen

In dit artikel leggen we uit hoe je een afbeelding kunt invoegen in WordPress.

Begin met het inloggen in WordPress.

Na het inloggen klik je in de linker kolom op Pagina’s om een pagina in de site aan te passen. Klik op Berichten om een nieuwsbericht aan te passen of in te voegen.

Klik nu op de pagina of het nieuwsbericht dat je wil bewerken. Dan krijg je deze pagina te zien.

 

 

 

 

 

 

Zet de cursor op de plek neer waar de afbeelding zometeen moet komen.

Klik daarna op het icoontje naast “Upload/Insert”.

 

 

 

 

 

Een nieuwe afbeelding uploaden doe je door een afbeelding naar het gestippelde vak dat je nu in beeld hebt te slepen of door te klikken op “Select Files” en van daaruit de afbeelding te kiezen.

 

 

 

 

 

Zodra de afbeelding is geüpload kun je een aantal dingen instellen. Je kunt de afbeelding uitlijnen en een grootte kiezen.

Stel de opties naar wens in en klik tot slot op “Save all changes” om de afbeelding op te slaan.

 

 

 

 

 

Zoals je kunt zien staat de afbeelding nu keurig in de tekst.

Als je de afbeelding nog wil bewerken dan ga je met de muis op de afbeelding staan. Vervolgens zie je een blokje links bovenin de afbeelding verschijnen. Klik op het linkse blokje om de afbeelding te bewerken.