Wat is WordPress?

Wat is WordPressWordPress is een zogenaamd ‘open source CMS’. In de meeste gevallen wordt het tegenwoordig gebruikt om websites mee te maken. Websites die met WordPress zijn gemaakt kunnen door de eigenaar van de site makkelijk worden onderhouden: nieuwe pagina’s toevoegen, teksten aanpassen, foto’s invoegen en veel meer.

Van origine is WordPress een tool voor bloggers. Met WordPress maakten zij een website waar ze eenvoudig nieuws op konden plaatsen. Na verloop van tijd werd WordPress steeds uitgebreider en daarmee werd het meer en meer geschikt als tool om volledige websites mee te gaan ontwikkelen.

Wat is een CMS?

Goede vraag. ‘CMS’ is een afkorting voor Content Management Systeem. WordPress is ook zo’n CMS. Met een CMS kun je zelfstandig de content van je site beheren. Oftewel: teksten, plaatjes, links, pagina’s, video’s en ga zo maar door toevoegen, aanpassen en verwijderen.

Van de meeste Content Management Pakketten verschijnt periodiek nieuwe software. Die nieuwe software zorgt ervoor dat jouw CMS veilig blijft. Daarnaast kun je met nieuwe software ook nieuwe mogelijkheden krijgen. Zo is het met de laatste versies van WordPress ineens een stukje eenvoudiger geworden om een video van YouTube te plaatsen: plak de link en klik ‘Opslaan’ en de video staat op je website!

Het regelmatig bijwerken van de software van je CMS is belangrijk: het gebeurt regelmatig dat er zwakheden ontstaan in oudere software versies. Wanneer jouw website gebruik maakt van oudere software loop je dan ook het risico dat jouw website het doelwit wordt van een digitale inbraak. Het gevolg kan zijn dat je je bezoekers geïnfecteerde code voorschotelt en dat wil je natuurlijk niet.

Populariteit van WordPress

Op het moment van schrijven zijn er 60.911.170 websites. Wacht.. 60.911.172 alweer! Daarmee is WordPress verreweg de meest populaire tool om websites mee te ontwikkelen. WordPress wordt gebruikt door veel kleine en particuliere websites maar ook CNN, UPS en CBS maken gebruik van WordPress.

WordpressVoordelen van WordPress

WordPress is gratis. Voila om daar maar mee te beginnen. Daarnaast is er een team van betaalde professionals dagelijks in de weer om WordPress verder te verbeteren en uit te breiden. In tegenstelling tot andere open source CMS-pakketten gebeurt dit niet door een community maar door een commercieel bedrijf: Automattic. Zij ontwikkelen dagelijks aan WordPress en zorgen ervoor dat de ontwikkelingen in een logische manier elkaar opvolgen. Daarnaast houden zij de kwaliteit van het pakket in de gaten.

Na alle ontwikkelingen zetten ze het pakket gratis online. Jazeker: gratis. “Hoe verdienen zij dan geld?” hoor ik je denken. Nou, er zijn speciale uitbreidingen van WordPress beschikbaar. Om die software te kunnen gebruiken moet je betalen. Hoewel maar een klein percentage van de WordPress is uitgerust met deze betaalde uitbreidingen genereert dit toch een enorme omzet voor Automattic. Met die omzet kunnen zij de ontwikkelingen aan WordPress voort zetten.

Deze opzet is anders dan andere open source CMS-pakkketten. In de meeste gevallen worden de ontwikkelingen gedaan door een zogenaamde community. Dat is een groep van programmeurs verspreid over de wereld die gezamelijk werken aan de software. Het bewaken van de kwaliteit en het stellen en naleven van doelen is bij een community een probleem: wie is er immers de baas? WordPress heeft hier geen last van.

Alternatieven voor WordPress

Er zijn veel verschillende ‘open source CMS’-pakketten te krijgen en downloaden maar om eerlijk te zijn kunnen ze geen van allen tippen aan de kwaliteit en het gebruiksgemak van WordPress. Om er toch een paar te noemen: Joomla is zeer populair maar let op: in het verleden is een groot deel van de Joomla-sites geinfecteerd of gehackt geweest. Daarnaast was het bij verschillende versies niet mogelijk om je site bij te werken naar de nieuwste software versie. In plaats daarvan moest je je site compleet opnieuw opbouwen. Andere alternatieven zijn Drupal, Tumblr en Cushy.

Elk van deze systemen heeft zijn voorkeur maar in onze bescheiden mening kunnen ze geen van allen op tegen de gebruiksvriendelijkheid van WordPress.

Ben je op zoek naar een nieuwe site? Veel plezier bij het uitkiezen van een geschikte partij. Wij van 3pix gaan uiteraard graag voor je aan de slag. Mocht je interesse hebben, neem dan een kijkje op onze site.

Wat je keuze ook gaat zijn: nogmaals veel plezier en graag tot ziens op een van onze sites.

Uitgelichte afbeelding / Featured Image gebruiken

Afhankelijk van je website en wat je doel is kun je een afbeelding invoegen in de tekst of juist daar buiten. In speciale gevallen zul je van die laatste mogelijkheid gebruik moeten maken. Mocht je twijfelen welke van de twee je in bepaalde gevallen moet gebruiken, neem dan contact op met ons, wij leggen het graag uit voor je.

Afbeelding in de tekst

Wanneer je een afbeelding in de tekst wil verwerken dan lees je het beste de instructies op deze link.

Afbeelding buiten de tekst: Uitgelichte afbeelding

WordPress heeft voor afbeeldingen buiten de tekst een aparte naam gemaakt: Uitgelichte afbeelding. Of in het Engels: Featured Image. Standaard wordt deze mogelijkheid gebruikt voor – bijvoorbeeld – afbeeldingen in de header van de pagina. Bij webshops wordt de Uitgelichte afbeelding gebruikt als afbeelding van een product.

Om een Uitgelichte afbeelding te gaan gebruiken ga je als volgt te werk:

featured-01Ga vanuit het Dashboard naar de pagina waar je de afbeelding wil laten verschijnen. Klik op ‘Pagina Bewerken’. Rechts onderin de pagina zie je de knop ‘Uitgelichte afbeelding’.

 

 

 

 

featured-02Wanneer er al een Uitgelichte afbeelding is gekozen zal die afbeelding in het klein te zien zijn. Om deze afbeelding te vervangen verwijder je eerst deze afbeelding. Klik daarna op ‘Uitgelichte afbeelding toevoegen’. Een pop-up opent zich. In deze pop-up kun je een nieuwe afbeelding toevoegen of een afbeelding die je eerder al had toegevoegd kiezen. Instructies  over hoe je een afbeelding kunt uploaden, lees je hier.

 

 

 

featured-03Wanneer je in de pop-up een afbeelding hebt gezien die je wil gebruiken. Om de afbeelding te kunnen selecteren als Uitgelichte afbeelding moet je de details van de afbeelding kunnen zien. Zie je die nog niet? Klik dan op ‘show’ aan de rechterkant van de afbeelding om alle eigenschappen van de afbeelding te kunnen bekijken.

 

 

 

featured-04Om deze afbeelding te gaan gebruiken, klik je op ‘Gebruik als Uitgelichte afbeelding’.

Let op: de linker knop is voor wanneer je de afbeelding in de tekst wil gebruiken. Alleen de middelste knop zal in dit geval het juiste resultaat geven.

 

 

 

featured-05Om de wijzigingen op te slaan moet je tot slot op de blauwe knop (“Publiceren”) klikken.

Tip: bekijk het eindresultaat in je browser. Wanneer je de wijzigingen hebt opgeslagen kun je bovenaan de pagina klikken op de knop ‘Bericht bekijken’ of ‘Pagina bekijken’. Bezoekers zien straks dezelfde pagina dus hiermee kun je goed controleren of de pagina is geworden zoals je had gewild.

Promotie tips

Je site staat Live en kan worden gebruikt door bezoekers. Hoe zorg je ervoor dat men ook werkelijk naar je site toe gaat en deze regelmatig blijft bezoeken? In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden voor je uiteen.

Het artikel is vooral bedoelt om je aan te zetten om de promotie van je site regelmatig terug te laten komen tijdens je gewone werkzaamheden. Het heeft geen zin om eenmalig artikelen te schrijven en daarna nooit meer: geef bezoekers een reden om terug te komen.

“Eenmalige bezoekers zijn leuk, terugkerende bezoekers veeeel leuker”

Een bezoeker die één keer op je site komt is leuk maar daar doe je het niet voor. De beste sites geven je een reden om terug te komen. Kijk maar naar de sites die je zelf regelmatig bezoekt: waaronder mogelijk facebook.com, autoweek.nl, zalando.com, etc.

Zorg dat je regelmatig nieuwe informatie op je site zet en breng je relaties daarvan op de hoogte. Je zult zien dat ze na verloop van tijd regelmatig je site weten te vinden. Elke keer dat ze terugkomen verstevig je de band met die relatie. Bovendien zien zoekmachines ook dat je site up-to-date blijft. In de meeste gevallen zal je site daardoor beter vindbaar worden.

Met een betere vindbaarheid bij de zoekmachines is de kans groot dat personen die jouw bedrijf niet (goed) kennen op je site terecht komen. Met nieuwe artikelen haal je dus niet alleen de band aan met bestaande relaties, het is een perfecte manier om nieuwe relaties te krijgen.

Maar hoe promoot ik m’n site dan?

Globaal kun je promotie verdelen in 2 groepen: betaald en gratis. De betaalde opties liggen vrij voor de hand: adverteren. Dat van bij de zoekmachines (AdWords bij Google bijvoorbeeld) of op specifieke sites dmv het inkopen van bannerruimte of affiliatemarketing. Adverteren kost geld maar brengt ook op korte termijn een bepaald effect. Welke advertentiemethode voor jou het beste is ligt aan je doelstellingen en het type site dat je hebt. Shops bijvoorbeeld hebben veel baat bij AdWords + affiliatemarketing. Informatieve sites kunnen nieuwe artikelen schrijven en deze promoten via brancheorganisaties en nieuwssites.

Er zijn talloze gratis vormen van reclame en promotie te bedenken. Je eigen creativiteit is je enige beperking. De beste kans van slagen heb je wanneer je origineel bent: durf buiten de gebaande paden te gaan en je zult zien dat je veel meer medewerking en effect gaat hebben!

Ben uniek en scoor; big time!

Een leuk voorbeeld is een campagne van Hema een aantal jaren terug: een aantal producten in hun webshop vielen op de homepage tussen de stellingen door omlaag en stootten daar weer andere producten om. De complete homepage veranderde in korte tijd in een puinhoop. Grapje natuurlijk maar bezoekers vonden het zo leuk dat ze het massaal door stuurden naar anderen in hun netwerk. Uiteindelijk hebben op die manier miljoenen bezoekers de shop gezien. Een perfecte virale campagne dus en perfect voor de naamsbekendheid.

In dit geval heeft Hema de homepage aangepast, een paar journalisten en andere personen met invloed ingelicht van de homepage en daarna hebben ze het losgelaten: de totale media aandacht en aandacht van alle bezoekers was niet te betalen geweest. Voor Hema was het allemaal gratis. De actie had succes omdat ze origineel waren. Wanneer je deze truc zou herhalen zou je niets bereiken.

Gratis promotie

Een andere vorm van gratis promotie is door relaties aan de telefoon te informeren over de nieuwe site, een melding op te nemen in je e-mail handtekening of door (tijdelijk) stickers op je bedrijfsauto’s te plakken. Nogmaals: dit zijn eenvoudige dingen die voor vrijwel iedere ondernemer gelden.

Denk aan alle bedrijfsmiddelen waar jouw relaties regelmatig mee te maken hebben: briefpapier, e-mails, facturen, andere websites, bestelformulieren, auto’s, personeelskleding, etc, etc. Al deze middelen worden vormgegeven door: jou! Dus: bekijk eens hoe je je nieuwe site aandacht kunt geven met die middelen.

Conclusie

Dus: durf out-of-the-box te denken, ben creatief en vooral: blijf met je site aan de gang. Dan zul je zien dat deze vanzelf steeds meer voor je gaat betekenen.

Veel plezier en mocht je een keer willen overleggen dan weet je me te bereiken.

Werken met het hosts-bestand

Wat is het hosts-bestand?
Dit bestand zorgt er bij Windows-computers voor dat je een website kunt bezoeken die voor anderen (nog) niet zichtbaar zijn.

Wanneer je normaalgesproken een site bezoekt typ je de naam van de site in (bijvoorbeeld: nu.nl). De browser (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox) vraagt dan bij een DNS-server op waar die website te vinden is. De DNS-server geeft een ip-adres op waar de site staat. De browser gaat naar het ip-adres en vraagt daar naar ‘nu.nl’.

Het hosts-bestand overschrijft de informatie van de DNS-server. Door je hosts-bestand aan te passen kun je een site bezoeken alsof deze al Live staat terwijl deze feitelijk alleen door jou te bekijken is.

Locatie van het bestand
Het hosts-bestand is alleen te gebruiken voor Windows-gebruikers. Het bestand bevind zich op de volgende locatie op je pc:
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Let op: in sommige omgevingen wordt het niet toegestaan om wijzigingen aan te brengen aan het hosts-bestand. Neem contact op met je systeembeheerder om te vragen naar een alternatieve oplossing.

Wat verder te doen
Voer een nieuwe regel in in het hosts-bestand. De regel is als volgt opgebouwd:
ip-adres  domeinnaam

Voorbeeld:
83.96.145.11  www.3pix.nl

Open het hosts-bestand met het programma Notepad.
Plak deze regel onderaan in je hosts-bestand.
Sla het hosts-bestand op. Let op: verander niks aan de bestandsindeling of de bestandsnaam.
Sluit nu je browser(s) en open opnieuw 1 browser venster.
Bezoek nu de site die vermeld staat in de regel die je hebt geplakt. Wanneer je deze te zien krijgt weet je dat het hosts-bestand in orde is en werkt. Het is handig om in de tekst een kleine verwijzing op te nemen zodat je kunt zien dat je te maken hebt met de site op die specifieke locatie en niet de standaard site.

Verwijder de regel uit het hosts-bestand om weer terug te gaan naar de normale situatie:
Open het hosts-bestand opnieuw met Notepad
Verwijder de regel of plaats er een hekje (#) voor
Sla het hosts-bestand op. Let op: verander niks aan de bestandsindeling of de bestandsnaam.
Sluit nu je browser(s) en open opnieuw 1 browser venster.

Hoe leg ik een link (naar een site, pagina of een e-mailadres)?

Dit is een complete link, als voorbeeld:

1
<a href="http://www.uwdomein.nl" target=”_blank” title="Mijn eerste link!">klikbare tekst</a>

‘Anatomie’

Bij het programmeren kun je bepaalde eigenschappen aan een element (stukje tekst of bijvoorbeeld een foto) hangen door een stuk code omheen te plaatsen.

Voorbeeld: stel je wil een link laten openen wanneer iemand op een foto klikt. Schematisch ziet je code er dan zo uit:

1
<link><foto></link>

Zoals je ziet staat er voor en achter de foto een stukje code. Die code is om aan te geven dat de foto aanklikbaar moet zijn. Bij een link is het dan ook belangrijk dat je de link opent en ook weer sluit. Dat doen we met de openingstag (<link> in het voorbeeld) en een sluitingstag (</link> in het voorbeeld). De sluitingstag kun je altijd herkennen aan de slash op het einde: /.

De code voor een link bestaat uit verschillende componenten: zo moet je aangeven waar de link naar toe moet leiden. Daarnaast kun je nog opgeven of een link in een nieuw scherm moet openen of juist niet. Je kunt ook een tekst laten verschijnen wanneer de bezoeker met de muis op de link staat. Al deze componenten komen voorbij in onderstaande uitleg.

De ‘anatomie’ van een link is als volgt:

<a>

is het begin van de link, </a> het einde oftewel de sluitingstag. De tekst die tussen deze twee tags in staat, is de tekst die je kunt aanklikken.

href

is het deel dat aangeeft waar je naar toe wil linken.

Voorbeeld 1: link naar andere site of pagina:

1
href=”http://www.uwdomein.nl/contact.html”

Voorbeeld 2: link die een nieuwe e-mail opent:

1
href=”mailto:info@uwdomein.nl”

target

De link opent standaard in hetzelfde scherm. Voor links die naar een andere site leiden kun je de link het beste in een nieuw scherm of tabblad laten openen. Op die manier kan de bezoeker verder surfen op de andere site maar wanneer deze daar klaar is, heeft deze alsnog jouw site open staan.
Opties voor target zijn:

  • _self: openen in hetzelfde scherm
  • _blank: openen in een nieuw scherm
Let op: de underscore ( _ ) moet je vermelden wil je dit laten werken.

title

Wil je een zin laten verschijnen wanneer de gebruiker met de muis over de link gaat, gebruik dan de title-tag.

1
title=”Dit is de tekst die verschijnt wanneer je met de muis op de link staat”

Compleet voorbeeld

Voorbeeld van een link naar een andere pagina:

1
<a href="http://www.uwdomein.nl/contact.html" target="_blank" title="Dit is de tekst die verschijnt wanneer je met de muis op de link staat">klikbare tekst</a>

Voorbeeld waarbij je een link maakt om een e-mail te kunnen sturen:

1
<a href="mailto:info@uwdomein.nl" target="_blank" title="Stuur een e-mail naar info@uwdomein.nl">klik hier om een mail te sturen naar info@uwdomein.nl</a>

 

Een nieuwe website

“Een goede voorbereiding is het halve werk” en dat geldt ook voor het ontwikkelen van uw nieuwe website.

U staat op het punt om een nieuwe website voor uw bedrijf te laten ontwikkelen. Om het project optimaal te laten verlopen is het belangrijk om vanaf het begin duidelijkheid te hebben in alle gewenste functionaliteiten.

Onderstaand document helpt u om de juiste vragen te beantwoorden. Download het document, vul het volledig in en gebruik het als een comfortabele basis bij de eerste gesprekken op weg naar uw nieuwe website!

Website Inventarisatie.pdf

 

Hosting bij een externe partij

Op dit moment bouwen we aan uw nieuwe website. Omdat uw domeinnaam en hosting op dit moment bij een andere provider dan 3pix is ondergebracht hebben we aanvullende informatie nodig om uw website later te kunnen lanceren.

Gelieve onderstaand document te downloaden, in te vullen en door te sturen naar 3pix. U kunt het document faxen naar 040-201 11 21 of inscannen en e-mailen naar info@3pix.nl.

Klik hier om het document te downloaden:
Hosting bij externe partij