Help, ik stuur mezelf spam!?

Je opent je mailbox en ziet gelijk een mailtje van jezelf.. aan jezelf. Bovendien attendeer je jezelf op een prachtige aanbieding van Viagra of een ander aantrekkelijk goedje dat je niet nodig hebt. Hoe kan dit?

In het kort: dit is een relatief nieuwe manier van spammen.

Spamfilters worden steeds beter. Een spamfilter bekijkt waar een mail vandaan komt: is het een Nederlandse mail maar is die feitelijk afkomstig uit Rusland? Dan krijgt het mailtje een minpunt. Bevat het mailtje reclame over twijfelachtige goederen zoals haargroeimiddelen of eerder genoemde blauwe pilletjes, dan heeft het mailtje een tweede minpunt te pakken.

Zo wordt de hele mail onder de loep genomen. Uiteindelijk heeft het mailtje een x-aantal minpunten te pakken. Hoe meer minpunten: hoe groter de kans dat het om spam gaat.

Spammers merken dat het moeilijker wordt om een spam mailtje daadwerkelijk in jouw mailbox terecht te laten komen. Daarom verzinnen ze steeds weer nieuwe methoden om de filters te slim af te zijn.

Een van die methoden is door te doen alsnog het mailtje van jou zelf afkomstig is. Een spamfilter zal vrijwel nooit mails afkomstig van jou zelf filteren. Daardoor is de kans dat dit soort spam sneller in je mailbox terecht komt een stuk groter.

In de meeste gevallen wordt dit soort mail nog steeds vanuit vreemde plaatsen gestuurd: Rusland, China, Sudan, Friesland.

Better safe than sorry

Om het zekere voor het onzekere te nemen is het verstandig om te controleren dat jouw pc/Mac en andere devices ‘schoon’ zijn. Zorg dat je over de laatste beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd en scan je machines regelmatig.

Komt de spam echt van mij?

Zeer waarschijnlijk niet. Het is spam en het wordt nog steeds verstuurd door andere machines. In sommige gevallen is het speciale apparatuur geïnstalleerd in twijfelachtige landen, in andere gevallen komt de spam van geïnfecteerde computers.

Wat kan ik er tegen doen?

Zorg dus dat je machine ‘schoon’ is. Verder kun je niks doen. Kort maar krachtig. Maar maak je niet druk: het gaat om spam mails die op jou zijn gericht. Tenzij je George Clooney heet is je naam niet dusdanig interessant dat je naam wereldwijd gebruikt wordt.

Wat kan ik wel doen?

Vooral niet reageren. Probeer de mails niet te openen. In veel gevallen heeft dat niet direct effect maar voorkomen is beter dan genezen. Door niet te reageren en nergens op te klikken kan de spammer niet zien of de mails daadwerkelijk worden bezorgd. Als jij niks opent en niks doet, lijkt het of de mails niet aankomen en geen zin hebben. Daarmee is het een kwestie van tijd dat het ook weer vanzelf stopt.

E-mail instellen op Outlook 2000

Doorlooptijd: gemiddeld  minder dan 5 minuten

Stap 1: nieuwe account toevoegen

Open Outlook en klik in het hoofdmenu op Extra

 

 

 

 

Zorg dat de optie Bestaande emailaccounts weergeven of wijzigen is aangevinkt en klik op Volgende

 

 

 

 

 

 

 

Om een nieuwe account toe te voegen, klikt u op Toevoegen

 

 

 

 

 

 

 

Kies hier voor de optie POP3 en klik op Volgende

 

 

 

 

 

 

 

Op deze pagina staan de belangrijkste instellingen voor uw emailaccount. Let op dat u de gegevens nauwkeurig
invult.

Klik vervolgens op Meer instellingen.

Opmerkingen Accountinstellingen testen: deze functie testen werkt niet icm de 3pix-servers. De beveiliging
staat deze functie niet toe. Wanneer u deze functie gebruikt kunt u een foutmelding verwachten

 

 

 

 

Stap 2: extra instellingen

Verander voor de duidelijkheid de naam die in dit figuur blauw is gemarkeerd. Deze naam wordt gehanteerd bij het ophalen en versturen van de mail.

Tip: verander de standaard naam in bijvoorbeeld uw emailadres

 

 

 

 

 

 

 

 

Als extra beveiliging staan onze servers ingesteld om ook bij uitgaande email om verificatie te vragen. Daarom moet deze optie worden ingeschakeld.

De overige instellingen op deze pagina staan standaard goed. Zie figuur voor de juiste instellingen

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende tabbladen staan standaard al goed maar voor de volledigheid laten we ze alsnog zien:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: instellingen opslaan

Alle instellingen zijn gemaakt. Klik nu op Volgende en vervolgens op Voltooien

 

 

 

 

 

 

 

Laatste stap ;-)!

Tot slot klikt u op Verzenden/ontvangen om te testen of de instellingen juist zijn.
Controleer de ingevulde gegevens wanneer de test niet goed is verlopen. De volgende pagina bevat een aantal
foutmeldingen die vaker voorkomen

 

 

Veel voorkomende fouten na installatie

Onderstaande zaken zijn in het verleden vaker voorgekomen als storing.

 • Zorg ervoor dat u over internet beschikt
  U kunt dit testen door uw browser te openen en een aantal websites te openen. Om er zeker van te zijn dat de 3pix mailserver online is en te bereiken, kunt u uw website via de browser openen. Wanneer deze zonder problemen opent kunt u erop rekenen dat de mailserver ook te bereiken is.
 • Wachtwoord onjuist?
  Het kan gebeuren dat u een typfout heeft gemaakt bij het invoeren van het wachtwoord. Daarnaast kan het zijn dat Caps Lock aan stond tijdens het invoeren. Weet u zeker dat u over het juiste wachtwoord beschikt? Wanneer een wachtwoord ouder dan een maand is, bestaat een aanzienlijke kans dat het wachtwoord in die periode is veranderd. U kunt in Plesk zelfstandig een nieuw wachtwoord aanmaken. Neemt u anders contact op met 3pix voor meer informatie.
 • Wel mail ophalen, maar niet kunnen versturen?
  In dat geval kan het zijn dat jouw internet service provider (ISP) (bijvoorbeeld: KPN, XS4ALL of UPC) ‘poort 25’ heeft geblokkeerd. In dat geval moet je de SMTP-mailserver van die ISP gebruiken. Neem contact op met je ISP voor meer informatie en de juiste instellingen.

 

Delivery Status Notification (Failure)

Het gebeurt steeds vaker dat je bij het e-mailen de melding: “Delivery Status Notification (Failure)” binnen krijgt. Waar komt die melding vandaan en wat gebeurt er eigenlijk? In dit artikel gaan we daarop in.

Dit soort mails kun je in twee situaties ontvangen:

 1. Je hebt zelf een mail gestuurd en die komt terug met deze melding
 2. Je hebt zelf GEEN mail gestuurd maar krijgt ineens deze mail binnen

Verderop gaan we in op beide situaties.

Over de melding

We beginnen bij de melding: wat wil die zeggen? Deze melding krijg je wanneer een mailtje niet kon worden afgeleverd. Je stuurt een mail naar bijvoorbeeld: eric@mijnbedrijf.nl. Wanneer dat mailtje terugkomt met deze melding dan wil dat zeggen dat het e-mailadres ‘eric@mijnbedrijf.nl’ niet bestaat.

De mailserver van de ontvanger geeft met deze melding aan dat het e-mailadres niet bestaat of niet gebruikt mag worden. Heel soms wil het ook gebeuren dat een e-mailadres tijdelijk niet bereikbaar is. In de meeste gevallen kun je er echter vanuit gaan dat het e-mailadres gewoon niet bestaat.

Het is belangrijk om te achterhalen naar wie de mail in eerste instantie is gestuurd. Dat e-mailadres kun je makkelijk achterhalen door in de mail te kijken:

This is an automatically generated Delivery Status Notification.
Delivery to the following recipients failed.
info@bedrijf.nl

Je ziet het e-mailadres: info@bedrijf.nl. In dit geval een fictief e-mail adres.

Oplossing situatie 1: ik heb de mail zelf gestuurd

In de eerste situatie heb je zelf een mail gestuurd naar iemand en kon die mail niet worden afgeleverd. Daardoor kreeg je deze melding binnen. Neem contact op met die persoon om na te kijken of er mogelijk iets bekend is over een storing. Bespreek een mogelijkheid om de ander via een andere weg te informeren. Mogelijk kan het telefonisch of kun je de mail later sturen.

Oplossing situatie 2: ik heb zelf geen mail gestuurd

Het gebeurt ook regelmatig dat je zelf geen mail hebt gestuurd maar dat je de melding ineens binnen ziet komen. Wat is er in dat geval gebeurt? Spammers zijn bedrijven en personen die geld verdienen aan het versturen van spam. Zij versturen in opdracht van anderen e-mails met reclame van bedrijven en krijgen daar voor betaald.

Om spam tegen te gaan zijn veel geavanceerde oplossingen tegenwoordig 24 uur per dag in bedrijf. Een van de meest effectieve manieren is om te kijken waar de mail vandaan komt. De meesten van ons ontvangen nooit een echte e-mailt uit Rusland. Wanneer je dus een bericht krijgt gestuurd uit Rusland dan is er dus een groot risico dat het om spam gaat.

Spammers sturen vanwege deze maatregel steeds vaker mail vanuit een willekeurige persoon. Ze speuren sites af op zoek naar e-mailadressen. Wanneer ze een e-mailadres hebben aangetroffen gaan ze spam versturen vanuit dat e-mailadres. In praktijk kan het dan ook zijn dat je spam krijgt vanuit een willekeurig bedrijf in Nederland over een onderwerp waar dat bedrijf niets mee te maken heeft.

Hetzelfde gebeurt ook andersom: jou e-mailadres wordt zeer waarschijnlijk misbruikt om spam te versturen. Helaas is er weinig tot niets dat je hiertegen kunt doen.

Hoe kun je dit voorkomen

We adviseren onze klanten al jaren om geen e-mailadres af te beelden op een webpagina. Immers: dat is de plaats waar spammers je e-mailadres oppikken.

Ook wanneer je dat niet doet is er geen garantie dat jouw e-mailadres wordt misbruikt. Overal waar je e-mailadres zichtbaar is kan het worden opgepikt door spammers. Let dus goed op bij het reageren op berichten in de sociale media, in profielen die je op verschillende sites hebt aangemaakt, etc.

Wat te doen met de mail

Heb je een e-mail gestuurd naar een bekende en kreeg je de melding daarna terug? Neem dan contact op met die persoon.

Heb je deze melding ontvangen en heb je de originele mail niet zelf gestuurd? Gooi de e-mail dan weg.

Ik ontvang vreemde mails, wat kan ik doen?

Steeds vaker krijgen we opmerkingen als:

“Ik krijg een mail waarin staat dat mijn rekening is geblokkeerd”

“Ik krijg een mail van een collega maar de inhoud is heel vreemd”

“Een klant krijgt een mail van mij maar die heb ik nooit gestuurd”

De vraag die daarop volgt is altijd:

“Wat kan of moet ik doen?”

Oorzaak
Spammers worden steeds slimmer en gebruiken tegenwoordig adressen van hetzelfde domein om op die manier sneller als vertrouwd over te komen.

Voorbeeld
Een spammer uit – bijvoorbeeld – Rusland stuurt een mail uit mijn naam naar het algemene emailadres. Diegene die die mail ontvangt ziet mij als afzender en vertrouwt de mail meteen omdat die mijn naam ziet staan. De inhoud is alleen wat vreemd: allemaal aanbiedingen van Viagra en haargroeimiddelen. Nou kan ik op zijn tijd best een grapje uithalen maar dit soort mails stuur ik echt nooit (echt, ik zweer het!).

Een andere inhoud van de mail kan zijn dat je pakket vanuit UPS niet geleverd kan worden. In de mail wordt je verzocht om ‘even’ in te loggen op een bepaalde website om je bestelling aan te passen.

Tot slot een voorbeeld dat nog veel gevaarlijker kan zijn: een mail waarin staat dat je rekening geblokkeerd gaat worden. Ook hier moet je inloggen om het probleem op te kunnen lossen.

Is mijn mail niet gehackt?
Dat kan ik zo niet uitsluiten maar de kans daarop is enorm klein. In principe kun je elk mailadres ‘spoofen’ oftewel namaken. In principe kun je een mail sturen alsof deze afkomstig is van Mark Rutte of Obama. Als je dat doet ben je strafbaar omdat je je uitgeeft voor iemand anders. Dus tenzij je Guantanamo wel eens van binnen wil zien: niet doen!

Spammers sturen dus een mail ALSOF ze jou of je collega zijn en versturen op die manier duizenden mails naar allerlei personen met telkens een andere inhoud. Veel mail wordt direct gevangen in allerlei spamfilters. Een klein percentage komt door de filters heen en beland in jouw mailbox. Sommigen daarvan gooi je direct weg omdat de mail duidelijk spam is. Een heel klein percentage lijkt toch nog echt en die brengen je aan het twijfelen.

Risico’s
Wanneer je op een van de links klikt in een spam mail klikt beginnen de problemen pas echt goed: ook zonder in te loggen op een of andere site loop je een groot risico dat de pc waar je achter zit geïnfecteerd raakt met smerige software. Het gevolg kan zijn dat de spammers je pc kunnen overnemen en op afstand kunnen gaan bedienen wanneer zij willen, dat ze je afluisteren of dat ze voortaan spam mails gaan versturen vanuit jouw pc. In het laatste geval zal je pc gebruikt gaan worden om tientallen tot soms wel enkele duizenden spam mails te versturen, PER DAG! Hier merk je niets van. Tot het moment dat je internet provider (KPN, UPC, etc) je internet afsluit ivm misbruik.

Oplossing
Het enige dat je kunt doen is je hoofd erbij houden: de meeste mails zijn nog steeds opvallend nep en vallen dan alsnog door de mand. Open de mails bij voorkeur niet en verwijder ze gelijk. Controleer daarnaast of je beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd en of deze up-to-date is.

Let op
De kwaliteit van deze mails worden steeds beter en meer divers: vroeger was het alleen maar reclame voor pillen voor meer haar, etc. Ik betrap mezelf erop dat ik tegenwoordig regelmatig een tweede keer moet kijken voor ik het door heb. Je buik heeft vaak direct in de gaten of iets klopt of niet. Hoe leuk de inhoud ook: ga er NOOIT op in.

Ik ontvang veel spam, wat kan ik doen

Spam is vervelend en het komt steeds vaker voor. Als je gebruik maakt van de 3pix mailserver in Amsterdam dan kun je gebruik maken van ons geavanceerde spamfilter.

Werking:
Spam is ongewenste mail. Om er achter te komen of een mail ongewenst is, zal een spamfilter de mail controleren op een aantal zaken. Elke keer wanneer iets niet helemaal normaal is, zal het filter deze mail een punt toekennen. Hoe meer punten, hoe groter de kans dat het om een spam mail gaat.

Voorbeeld:
Een mailtje is in het Engels en bevat woorden als ‘Viagra’, ‘cheap hotel’ of ‘nice sexy girls’. Afgezien van eventuele hobby’s en interesses is de kans klein dat je echt hebt gevraagd om een mail die dergelijke producten of diensten aanbied. Voor elk van deze woorden zal het filter dan ook een punt toekennen. De score staat daarmee op 3 punten. De mail is daarnaast geschreven in het Engels waardoor nog eens 2 punten worden toegekend. In de mail zijn links verwerk naar sites die leiden naar site uit Armenië: 3 punten erbij. Tot slot blijkt de mail afkomstig van jou zelf maar is deze verstuurd vanaf een mailserver uit Rusland, resultaat: nog eens 3 punten erbij. In totaal komt deze mail uit op 11 punten.

Normale, zakelijke of privé e-mails hebben 2 tot 4 punten. Spam heeft snel 10 punten of meer. Het spamfilter kan mails met meer dan een bepaald aantal punten automatisch voor je filteren. Vervolgens kun je ervoor kiezen om die mails te markeren met een bepaalde tekst in het onderwerp.

Standaard zal het filter de mail markeren met de tekst: “_SPAM_” in het onderwerp. Op die manier kun je de mail snel herkennen en eventueel automatisch door Outlook laten verplaatsen naar de Spam-folder. Als je zeker weet dat het spamfilter geen mails onterecht zal markeren kun je ervoor kiezen om mails direct te laten verwijderen. In dat geval krijg je merkbaar minder spam binnen want deze wordt op de server gelijk voor je verwijderd. In dat geval moet je er wel zeker zijn dat het filter geen mail onterecht zal verwijderen.

Je kunt het spamfilter zelf afstellen zodat het filter optimaal werkt. Standaard zal het filter mails vanaf 5 punten markeren als zijnde spam en doorsturen. Log in op Plesk om die instelling aan te passen.

Geen inkomende en uitgaande mail meer

Kun je via Outlook of Thunderbird geen mail meer ontvangen? Dan kan er sprake zijn van een storing aan de 3pix-mailserver in Amsterdam. De storing kan ook worden veroorzaakt door je internetprovider of bijvoorbeeld de router waarmee je verbinding maakt met internet.

Om er achter te komen wat de storing veroorzaakt kun je de volgende stappen nalopen.

 1. Kun je je mail wel bekijken via webmail?
  Webmail kun je bekijken op webmail.uwdomein.nl, bijvoorbeeld: webmail.3pix.nl. Log in met je e-mailadres als gebruikersnaam en je wachtwoord. Wanneer je toegang hebt tot webmail dan werkt de mailserver in Amsterdam wel.Mogelijke storing & oplossing:
  Dat is nu nog niet nauwkeurig te zeggen. De enige conclusie is op dit moment dat de webserver werkt. Het probleem kan zitten in je lokale netwerk of mogelijk zelfs de mailserver waar je naartoe probeert te mailen. Doorloop de volgende stappen dan ook om een oorzaak aan te kunnen wijzen.
 2. Kun je 1 specifieke persoon niet mailen of kan geen enkele mail de deur uit?
  Wanneer krijg je foutmeldingen: bij iedereen die je wil mailen of alleen bij één specifiek persoon?Mogelijke storing & oplossing:
  Wanneer het laatste het geval is dan ligt de storing mogelijk niet bij jou maar bij de ontvanger. Houd de storing nog even in de gaten: controleer desnoods even of jouw mails inderdaad wel goed aankomen bij andere ontvangers. Wanneer dat het geval is kun je deze storing als opgelost beschouwen.
 3. Kun je zowel geen mail ontvangen als versturen?
  Outlook zal eerst een mail proberen te versturen en daarna pas de nieuwe mail gaan ophalen. Wanneer het versturen niet lukt zal het ophalen daardoor ook niet lukken.Controleer in webmail of je daar toegang hebt tot je inbox. Als dat het geval is, probeer dan een e-mail te versturen. Je kunt een mail versturen aan jezelf maar het is beter om een mail te versturen naar iemand op een ander domein. Probeer daarom een mail te versturen naar iemand met een Gmail of Hotmail adres.

  Mogelijke storing & oplossing:
  Wanneer je via webmail kunt versturen en ontvangen maar je kunt de mail nog steeds niet ophalen in Outlook dan lijkt het een lokale storing. Dat wil zeggen dat er mogelijk iets mis is met je internet verbinding of dat je provider poort 25 heeft geblokkeerd. Als gevolg daarvan kun je niet meer mailen naar andere e-mailadressen met de huidige instellingen. Lees dit artikel (LINK INVOEGEN) om dat na te kijken en op te lossen.

 4. Krijg je een specifieke foutmelding?
  Met name Outlook wil nogal eens met foutcodes gooien wanneer iets niet goed gaat. Deze meldingen willen nog al eens snel verdwijnen maar ze komen elke keer terug als Outlook de mail probeert op te halen. Elke code is specifiek en staat voor een specifieke storing.Mogelijke storing & oplossing:
  Noteer de foutmelding en Google daar op. Met Outlook en Thunderbird kan veel mis gaan en de oorzaak kan heel specifiek zijn. De websites van Microsoft waar de meest specifieke uitleg te vinden is zijn helaas wat cryptisch in hun omschrijving waardoor het niet altijd direct duidelijk is wat de oorzaak is. Wanneer je bij Google zoekt op die code krijg je vaak ook andere sites naar voren waar anderen eerder al iets hebben gemeld over deze foutcode. Vaak staat hier de oplossing tussen.
 5. Heb je de storing nog niet kunnen oplossen?
  Soms krijg je de oorzaak niet te pakken. Verspeel niet teveel tijd met het zoeken: het gebeurt regelmatig dat er iets is beschadigd in Outlook of Thunderbird.Mogelijke storing & oplossing:
  De enige stabiele oplossing is dan om je mailinstellingen opnieuw in te voeren in Outlook of Thunderbird. Het opnieuw instellen van je e-mailaccount is doorgaans in 5 a 10 minuten gedaan. Er gaat geen mail verloren bij deze procedure. Het opnieuw instellen van je e-mailaccount is in 9 van de 10 situaties de oplossing van je probleem.
 6. Heb je nog steeds last van de storing?
  Heb je voorgaande stappen doorlopen en kun je nog steeds niet e-mailen?Oplossing:
  Neem dan contact op met 3pix via 040-201 12 12 dan kijk ik met je mee. Het is belangrijk dat je bovenstaande stappen eerst hebt doorlopen want het zijn ook de eerste vragen die ik je zal stellen.

E-mail instellen op je iPad

Klik op ‘Voeg account toe’ om een nieuwe account toe te voegen aan de iPad.

 

 

 

 

Klik op Anders om verbinding te kunnen maken met de 3pix-server.

 

 

 

 

Klik hier op ‘Voeg mailaccount toe’.

 

 

 

 

Voer je naam in, het e-mailadres, het wachtwoord en een beschrijving.

De naam die je invult zal de ontvanger van je mail zien, bijvoorbeeld: ‘Bas Kierkels – 3pix’ of ‘Fred prive’.

 

 

 

Op deze pagina vul je de server in waar je de mail kunt ophalen. Standaard is dat mail.[mijndomein.nl].

Dus bijvoorbeeld: mail.3pix.nl

Als gebruikersnaam vul je je volledige e-mailadres in.

 

 

Voor de server voor uitgaande mail vul je precies dezelfde gegevens in als de vorige server.

 

 

 

 

Wanneer je een eigen Exchange-server hebt of 3pix Zarafa mail dan kun je niet alleen mail ophalen maar ook je afspraken en contactpersonen. In dit scherm kun je kiezen welke gegevens je wil uitwisselen.

 

Spamfilter instellen

Log eerst in op Plesk als je dat nog niet had gedaan. Klik hier voor uitleg.

Onder spam verstaan we mail die we niet hadden willen hebben. Om te bepalen of een mail spam is of niet wordt gekeken naar de afkomst en de inhoud: bevat de mail woorden als ‘viagra’, ‘casino’ of ‘gratis lening’ dan is de kans groot dat het om spam gaat. Komt de mail uit het buitenland en is het geschreven in gebrekkig Nederlands, dan wordt de kans nog groter. Zo verzamelt de mail spam-punten. Hoe meer punten, hoe groter de kans dat het inderdaad om spam gaat.

Vink de optie ‘Switch on spam filtering for this e-mail address’ aan het spamfilter in te schakelen.

 

 

 

 

Kies vervolgens uit een van deze drie opties:

1. Spam markeren (beste optie)

2. Alle spam verwijderen

3. Spam naar de Spam-folder te verplaatsen

 

Stel de gevoeligheid van het filter in.

6 is de standaard score en werkt in de meeste gevallen het beste.

Met de White- en Blacklist kun je e-mailadressen vertrouwen of juist direct als spam aanmerken. In praktijk wordt niet veel met deze lijsten gewerkt omdat het veel werk is om alle (on)betrouwbare e-mailadressen hier in te voeren.

 

 

In praktijk levert het aanpassen van de gevoeligheid van het filter het beste.

Tip: pas de gevoeligheid een tijdje aan naar 1 en laat de mail doorsturen naar je inbox met de score in het onderwerp. Dan zie je precies van elke mail (normale mail en spam) hoeveel punten die verzamelen.

Normaal gesproken hebben gewenste mails ongeveer 3 a 5 punten en spam zo rond de 10 a 15. Door te filteren op een waarde van rond de 6, 8 of 10 filter je dus het merendeel van de spam netjes weg. Zet je de score te hoog (bijvoorbeeld op 15) dan zul je relatief veel spam alsnog ontvangen. Zet je de score op 4 dan is de kans groot dat je ook echte mails als spam markeert en verwijderd en dat moet je zien te voorkomen.

Na een paar dagen heb je goed in de gaten hoeveel punten je echte mails hebben en hoeveel punten je spam mails hebben. Kies een score waarbij je in elk geval geen echte mails gaat weg filteren maar ook zo min mogelijk spam gaat ontvangen. Stel nu het filter in om alle spam te verwijderen (2e optie van boven) en vul de gewenste score in en sla de instellingen op.

Vakantie bericht instellen

Log eerst in op Plesk als je dat nog niet had gedaan. Klik hier voor uitleg.

Een vakantie bericht (ook wel ‘Auto reply’  genoemd) kun je perfect gebruiken voor het geval je je mail tijdelijk niet kunt lezen zoals tijdens een vakantie of wanneer je een paar dagen buiten kantoor bent. De Auto reply stuurt iedereen die jou een mail stuurt automatisch een bericht terug. Jij bepaalt wat het onderwerp en de tekst van het bericht gaan zijn.

Je kunt de Auto reply in- en uitschakelen wanneer je wil.

Vink de optie ‘Switch on auto-reply’ aan.

 

 

 

 

Vul het onderwerp in dat je terug wil sturen. Standaard staat het onderwerp al ingevuld.

Vul daarnaast een bericht in dat je terug wil sturen. Hier kun je het beste vermelden van wanneer tot wanneer je niet bereikbaar gaat zijn en om welke reden. Daarnaast is het verstandig om te vermelden wat je relaties kunnen doen in het geval dat ze je echt moeten spreken.

 

 

Test de auto reply door een mail te sturen. Dat kun je het beste doen vanuit een andere e-mailadres dan het e-mailadres waarbij je de auto reply hebt ingesteld.

Tip: vermeld de auto reply in je agenda op de dag dat je weer bereikbaar bent. Zo voorkom je dat deze nog werkt op de dag dat je weer terug bent en weer normaal bereikbaar bent.

E-mail forwarding

Log eerst in op Plesk als je dat nog niet had gedaan. Klik hier voor uitleg.

Met e-mail forwarding kun je mail gericht op 1 mailbox doorsturen naar meerdere andere mailboxen.

 

Vink de optie ‘Switch on mail forwarding’ aan.

Vul in het veld dat zojuist licht is geworden de e-mailadressen in waar je mail naartoe wil sturen.

Vul per regel 1 e-mailadres in.

 

 

Let op: als je de mailbox van deze e-mailaccount aan laat staan wordt de mail niet alleen doorgestuurd maar ook in de mailbox bewaard. Wil je dat niet, schakel de mailbox dan uit

Vink de optie ‘Mailbox’ uit om de mail voortaan alleen maar door te sturen naar de e-mailadressen die je hier boven hebt ingevuld.