Introductie in zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie is een hot item, een schimmig gebied vol mythen. Bij het horen van de term ‘zoekmachine optimalisatie’ krijgen veel site-eigenaren het gevoel dat hun site voorbij gestreefd wordt door alle concurrenten. Kortom: een veelbesproken onderwerp dat weinig tot geen winnaars kent. Met de artikelen in deze categorie maak ik je bekend met zoekmachine optimalisatie. Ik haal het mystieke weg en geef je bruikbare tips waarmee je voortaan zelf je site kunt optimaliseren.

De zoekmachines hebben een bestand gemaakt van vrijwel alle sites die je wereldwijd kunt bekijken. Bezoekers van zoekmachines zien ze als klanten en klanten wil je natuurlijk zo goed mogelijk bedienen. Dus is het voor zoekmachines als Google, Bing, Altavista en Ilse zaak om iedere klant precies die site te laten zien die de behoefte van die klant perfect invult. Alleen in dat geval is die klant tevreden en is de kans groot dat hij of zij die zoekmachine nogmaals zal gebruiken.

Zeilen op open zee

Maar hoe kun je als zoekmachine een volgorde geven aan zoveel verschillende sites? Dat is de belangrijkste vraag bij zoekmachine optimalisatie. Als jij het antwoord weet kun je elke site op nummer 1 laten komen! Om het antwoord te kunnen geven is de volgende achtergrond informatie belangrijk:

Elke site bestaat uit tekst, plaatjes, mogelijk een video of andere inhoud of ‘content’. De site bestaat zelf uit techniek: HTML, JavaScript, jQuery, CSS en PHP zijn een aantal van de programmeertalen waarmee sites geschreven worden. Tot slot draait je site op een domein, bijvoorbeeld: www.3pix.nl. Dat domein is helemaal nieuw of al een aantal jaren in gebruik. Het domein heeft een bepaalde bekendheid zoals philips.nl of zalando.nl.

De zoekmachines hebben een aantal factoren gevonden op basis waarvan ze kunnen inschatten hoe belangrijk en betrouwbaar je bent en waar jouw site over gaat. In totaal houden we rekening met zo’n 200 verschillende factoren: domeinnaam, geschiedenis, content, inkomende links, etc, etc.

Een aantal van die factoren kun je niet beïnvloeden zoals de geschiedenis van het domein. Wanneer je een domein hebt dat sinds kort pas in gebruik is genomen, dan ben je nu eenmaal aan het werken met een nieuw domein.

Die 200 factoren zijn vrijwel continue in beweging: een concurrent heeft zijn site weten te optimaliseren, twee anderen stoppen ermee, jij ontvangt links vanuit gezaghebbende sites. Elke wijziging in een van die 200 factoren zorgt ervoor dat sites telkens weer in een andere volgorde staan bij de zoekresultaten.

Koken volgens geheim recept

Zoekmachines hanteren elk een eigen recept: welke factor telt zwaar mee en welke minder zwaar. Door minder te letten op de tekst en meer op de leeftijd van een domein krijg je een totaal andere volgorde bij de zoekresultaten. Google en consorten zijn continue op zoek naar de mix die – in hun ogen – de beste volgorde heeft. Zij hebben als doel om de beste site voor de bezoeker bovenaan de resultaten te hebben.

Na verloop van tijd raken de zoekresultaten door elkaar door de zoekmachine optimalisatie van andere sites die de eerste positie proberen te bereiken. Op dat moment wijzigen de zoekmachines de mix: iets meer gewicht aan die factor en wat minder aan die factor.

Wat het exacte recept is, daar zal Google nooit een uitspraak over doen. Voor 99% van de sites is dat ook niet echt van toepassing. Tenzij je zin, tijd en/of budget hebt om dagelijks je site te gaan optimaliseren. Voor de grootste shops van het land is dat het geval: zij zullen wel moeten willen ze voldoende klanten binnen krijgen.

Alle andere sites kunnen hier wat rustiger mee omgaan. Google schrijft in haar regels dat je net moet doen alsof er geen zoekmachines zijn. “Ja, doei!” hoor ik je denken. Dat klinkt vreemd maar wat ze bedoelen is dat je geen site of pagina’s moet maken ALLEEN maar voor de zoekmachines te zijn. Schrijf een pagina voor je klanten en potentiele klanten dan zorgen de zoekmachines dat jij vindbaar wordt.

Zoekmachine optimalisatie en de strafbank

Google en haar concurrenten zijn slim, heel slim en zonder dat wij elkaar kennen durf ik te stellen dat ze slimmer zijn dan jij en ik bij elkaar. Sorry.. Wat ik probeer te zeggen is dat het geen zin heeft om Google om de tuin te leiden. De kans is groot dat je de zoveelste bent die met een bepaald trucje probeert beter te scoren.

Zelfs al mocht je slagen, de kans is groot dat de zoekmachines op een gegeven moment een antwoord hebben op jouw zoekmachine optimalisatie-truc. Dat ben je je hoge positie kwijt. Ben je te ver gegaan in de ogen van de zoekmachines? Dan kun je nog een straf krijgen ook. Het gevolg is dat de pagina of zelfs de complete site slecht of helemaal niet meer vindbaar is.

Over dergelijke maatregelen valt niet te communiceren. Sterker nog: het is niet eens duidelijk of je straf hebt en of dat tijdelijk of zelfs permanent is. Mijn devies is dan ook: optimaliseer binnen de grenzen en voorkom vervelende gevolgen.

Hoe hoger, hoe beter. Of toch niet?

Ik begon het artikel al met de zin dat de meeste ondernemers zichzelf voorbij gestreefd zien door ‘al’ hun concurrenten, zelfs die ene die altijd rommel levert. De realiteit is helaas dat die concurrent iets beter doet dan jou. Mogelijk hebben zij een trucje bedacht en verdwijnen ze over een tijd compleet uit de resultaten. De kans is groot dat je dan niet meer nadenkt over ze.

Aan de ander kant heb ik het ook regelmatig meegemaakt dat ondernemers na zoekmachine optimalisatie op positie 1 staan van een bepaalde term. Pas dank blijkt het effect van die term: geen bezoekers. Blijkbaar werd er niet gezocht op die term. Of misschien wordt er wel gezocht op die term maar zijn die bezoekers niet op zoek naar jouw producten of diensten.

Het resultaat is dat je wel bovenaan staat maar je schiet er feitelijk niks mee op.

Tip: bedenk vooraf op welke termen je gevonden wil worden. Kijk goed of die term ook bezoekers op gaat leveren waar je iets aan gaat hebben: aanvragen, bestellingen, inschrijvingen op je nieuwsbrief, etc.

Tips voor zoekmachine optimalisatie

Zelf aan de slag met zoekmachine optimalisatie? Daarover heb ik het volgende artikel geschreven: Tips voor zoekmachine optimalisatie.

Conclusie

Zoekmachine optimalisatie is geen hocus pokus. Gegarandeerde resultaten heb je niet. Je kunt zelf al veel doen om je site te optimaliseren. Als je er de tijd voor neemt en stap voor stap werkt weet ik zeker dat je er vanzelf de vruchten van gaat plukken! Mocht je tot die tijd met vragen zitten. Bel of mail mij dan. Ik help je graag verder.

Veel plezier met het optimaliseren van je site!

baskie