Ik ontvang vreemde mails, wat kan ik doen?

Steeds vaker krijgen we opmerkingen als:

“Ik krijg een mail waarin staat dat mijn rekening is geblokkeerd”

“Ik krijg een mail van een collega maar de inhoud is heel vreemd”

“Een klant krijgt een mail van mij maar die heb ik nooit gestuurd”

De vraag die daarop volgt is altijd:

“Wat kan of moet ik doen?”

Oorzaak
Spammers worden steeds slimmer en gebruiken tegenwoordig adressen van hetzelfde domein om op die manier sneller als vertrouwd over te komen.

Voorbeeld
Een spammer uit – bijvoorbeeld – Rusland stuurt een mail uit mijn naam naar het algemene emailadres. Diegene die die mail ontvangt ziet mij als afzender en vertrouwt de mail meteen omdat die mijn naam ziet staan. De inhoud is alleen wat vreemd: allemaal aanbiedingen van Viagra en haargroeimiddelen. Nou kan ik op zijn tijd best een grapje uithalen maar dit soort mails stuur ik echt nooit (echt, ik zweer het!).

Een andere inhoud van de mail kan zijn dat je pakket vanuit UPS niet geleverd kan worden. In de mail wordt je verzocht om ‘even’ in te loggen op een bepaalde website om je bestelling aan te passen.

Tot slot een voorbeeld dat nog veel gevaarlijker kan zijn: een mail waarin staat dat je rekening geblokkeerd gaat worden. Ook hier moet je inloggen om het probleem op te kunnen lossen.

Is mijn mail niet gehackt?
Dat kan ik zo niet uitsluiten maar de kans daarop is enorm klein. In principe kun je elk mailadres ‘spoofen’ oftewel namaken. In principe kun je een mail sturen alsof deze afkomstig is van Mark Rutte of Obama. Als je dat doet ben je strafbaar omdat je je uitgeeft voor iemand anders. Dus tenzij je Guantanamo wel eens van binnen wil zien: niet doen!

Spammers sturen dus een mail ALSOF ze jou of je collega zijn en versturen op die manier duizenden mails naar allerlei personen met telkens een andere inhoud. Veel mail wordt direct gevangen in allerlei spamfilters. Een klein percentage komt door de filters heen en beland in jouw mailbox. Sommigen daarvan gooi je direct weg omdat de mail duidelijk spam is. Een heel klein percentage lijkt toch nog echt en die brengen je aan het twijfelen.

Risico’s
Wanneer je op een van de links klikt in een spam mail klikt beginnen de problemen pas echt goed: ook zonder in te loggen op een of andere site loop je een groot risico dat de pc waar je achter zit geïnfecteerd raakt met smerige software. Het gevolg kan zijn dat de spammers je pc kunnen overnemen en op afstand kunnen gaan bedienen wanneer zij willen, dat ze je afluisteren of dat ze voortaan spam mails gaan versturen vanuit jouw pc. In het laatste geval zal je pc gebruikt gaan worden om tientallen tot soms wel enkele duizenden spam mails te versturen, PER DAG! Hier merk je niets van. Tot het moment dat je internet provider (KPN, UPC, etc) je internet afsluit ivm misbruik.

Oplossing
Het enige dat je kunt doen is je hoofd erbij houden: de meeste mails zijn nog steeds opvallend nep en vallen dan alsnog door de mand. Open de mails bij voorkeur niet en verwijder ze gelijk. Controleer daarnaast of je beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd en of deze up-to-date is.

Let op
De kwaliteit van deze mails worden steeds beter en meer divers: vroeger was het alleen maar reclame voor pillen voor meer haar, etc. Ik betrap mezelf erop dat ik tegenwoordig regelmatig een tweede keer moet kijken voor ik het door heb. Je buik heeft vaak direct in de gaten of iets klopt of niet. Hoe leuk de inhoud ook: ga er NOOIT op in.

baskie