Help, ik stuur mezelf spam!?

Je opent je mailbox en ziet gelijk een mailtje van jezelf.. aan jezelf. Bovendien attendeer je jezelf op een prachtige aanbieding van Viagra of een ander aantrekkelijk goedje dat je niet nodig hebt. Hoe kan dit?

In het kort: dit is een relatief nieuwe manier van spammen.

Spamfilters worden steeds beter. Een spamfilter bekijkt waar een mail vandaan komt: is het een Nederlandse mail maar is die feitelijk afkomstig uit Rusland? Dan krijgt het mailtje een minpunt. Bevat het mailtje reclame over twijfelachtige goederen zoals haargroeimiddelen of eerder genoemde blauwe pilletjes, dan heeft het mailtje een tweede minpunt te pakken.

Zo wordt de hele mail onder de loep genomen. Uiteindelijk heeft het mailtje een x-aantal minpunten te pakken. Hoe meer minpunten: hoe groter de kans dat het om spam gaat.

Spammers merken dat het moeilijker wordt om een spam mailtje daadwerkelijk in jouw mailbox terecht te laten komen. Daarom verzinnen ze steeds weer nieuwe methoden om de filters te slim af te zijn.

Een van die methoden is door te doen alsnog het mailtje van jou zelf afkomstig is. Een spamfilter zal vrijwel nooit mails afkomstig van jou zelf filteren. Daardoor is de kans dat dit soort spam sneller in je mailbox terecht komt een stuk groter.

In de meeste gevallen wordt dit soort mail nog steeds vanuit vreemde plaatsen gestuurd: Rusland, China, Sudan, Friesland.

Better safe than sorry

Om het zekere voor het onzekere te nemen is het verstandig om te controleren dat jouw pc/Mac en andere devices ‘schoon’ zijn. Zorg dat je over de laatste beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd en scan je machines regelmatig.

Komt de spam echt van mij?

Zeer waarschijnlijk niet. Het is spam en het wordt nog steeds verstuurd door andere machines. In sommige gevallen is het speciale apparatuur geïnstalleerd in twijfelachtige landen, in andere gevallen komt de spam van geïnfecteerde computers.

Wat kan ik er tegen doen?

Zorg dus dat je machine ‘schoon’ is. Verder kun je niks doen. Kort maar krachtig. Maar maak je niet druk: het gaat om spam mails die op jou zijn gericht. Tenzij je George Clooney heet is je naam niet dusdanig interessant dat je naam wereldwijd gebruikt wordt.

Wat kan ik wel doen?

Vooral niet reageren. Probeer de mails niet te openen. In veel gevallen heeft dat niet direct effect maar voorkomen is beter dan genezen. Door niet te reageren en nergens op te klikken kan de spammer niet zien of de mails daadwerkelijk worden bezorgd. Als jij niks opent en niks doet, lijkt het of de mails niet aankomen en geen zin hebben. Daarmee is het een kwestie van tijd dat het ook weer vanzelf stopt.

baskie