Domeinnaam verhuizen

Het verhuizen van een domeinnaam is soms zo gedaan, letterlijk: in een paar minuten. In andere gevallen kun je enkele uren (in werktijd) en enkele weken (in tijdspanne) bezig zijn om een domein te verhuizen. Hoe werkt het verhuizen van een domein en wat kun je doen om dit zo makkelijk mogelijk te laten verlopen?

Structuur: van jou naar 3pix en dan naar de registrar

Voordat we de verhuizing kunnen uitleggen, eerst een stukje uitleg over hoe je een domein registreert: bij elke domeinnaam eindigt meteen  ‘.nl’ of ‘.com’ oid. Dat laatste stukje noemen we de Top Level Domain (TLD). De TLD staat voor een land of een instelling (‘.gov’ voor ‘government’)’.

Als je een domein wil registreren breng je die in de meeste gevallen onder bij je webdesigner, zoals 3pix. Deze brengt het domein onder bij een zogenaamde registrar. De registrar is, zeg maar, de groothandel in domeinen.

3pix werkt samen met een aantal registrars. Voor de .nl-domeinen hebben er ervoor gekozen om lid categorie 1 te zijn van SIDN. Dat wil zeggen dat we registrar zijn van .nl-domeinen. Hierdoor kunnen we zelf domeinen reserveren, wijzigen en verhuizen. Uiteraard alleen op verzoek van onze klanten.

Tips

Medewerking van de huidige registrar

Bij het verhuizen van een domeinnaam is het belangrijk dat de huidige registrar meewerkt aan de verhuizing. Als deze de verhuizing negeert zal de verhuizing meer dan een week duren en dat is vaak ongewenst.

Stappen ter voorbereiding

Stap 1: Wijzigen admin e-mailadres

Bij elk e-mailadres staat een zgn. ‘admin e-mailadres’ ingevoerd. Bij de verhuizing zal een sleutel naar dit adres worden gestuurd. In veel gevallen bestaat dit adres niet meer of wordt het niet regelmatig gebruikt. Daarom is het raadzaam om dit e-mailadres te laten aanpassen naar je eigen e-mailadres. Je krijgt de sleutels en andere updates rechtstreeks binnen en bent hierdoor niet afhankelijk van anderen. Neem contact op met de huidige registrar van het domein om dit e-mailadres te laten wijzigen.

Stap 2: Domein(en) ‘unlocken’

Standaard kan een domeinnaam niet zomaar worden verhuisd omdat deze ‘op slot’ staat. De huidige registrar moet het domein dan ook ‘unlocken’ anders zal de verhuizing niet slagen en moet deze op een later tijdstip opnieuw worden uitgevoerd.

Stap 3: Sleutel opvragen

Bij de meeste type domeinen kun je een domein alleen verhuizen wanneer je over de transfer key (de sleutel) van het domein beschikt. Alleen de huidige registrar kan die sleutels genereren en toesturen. Gelieve voor elk domein de sleutels op te vragen en via e-mail door te sturen.

 

Wanneer je deze stappen hebt uitgevoerd, breng ons dan op de hoogte dan kunnen wij de verhuizing voor je inzetten. De meeste van bovenstaande zaken kunnen we niet voor je uitvoeren omdat deze uit beveiligingsoogpunt vanuit de klant geïnitieerd moeten worden.

baskie