Delivery Status Notification (Failure)

Het gebeurt steeds vaker dat je bij het e-mailen de melding: “Delivery Status Notification (Failure)” binnen krijgt. Waar komt die melding vandaan en wat gebeurt er eigenlijk? In dit artikel gaan we daarop in.

Dit soort mails kun je in twee situaties ontvangen:

  1. Je hebt zelf een mail gestuurd en die komt terug met deze melding
  2. Je hebt zelf GEEN mail gestuurd maar krijgt ineens deze mail binnen

Verderop gaan we in op beide situaties.

Over de melding

We beginnen bij de melding: wat wil die zeggen? Deze melding krijg je wanneer een mailtje niet kon worden afgeleverd. Je stuurt een mail naar bijvoorbeeld: eric@mijnbedrijf.nl. Wanneer dat mailtje terugkomt met deze melding dan wil dat zeggen dat het e-mailadres ‘eric@mijnbedrijf.nl’ niet bestaat.

De mailserver van de ontvanger geeft met deze melding aan dat het e-mailadres niet bestaat of niet gebruikt mag worden. Heel soms wil het ook gebeuren dat een e-mailadres tijdelijk niet bereikbaar is. In de meeste gevallen kun je er echter vanuit gaan dat het e-mailadres gewoon niet bestaat.

Het is belangrijk om te achterhalen naar wie de mail in eerste instantie is gestuurd. Dat e-mailadres kun je makkelijk achterhalen door in de mail te kijken:

This is an automatically generated Delivery Status Notification.
Delivery to the following recipients failed.
info@bedrijf.nl

Je ziet het e-mailadres: info@bedrijf.nl. In dit geval een fictief e-mail adres.

Oplossing situatie 1: ik heb de mail zelf gestuurd

In de eerste situatie heb je zelf een mail gestuurd naar iemand en kon die mail niet worden afgeleverd. Daardoor kreeg je deze melding binnen. Neem contact op met die persoon om na te kijken of er mogelijk iets bekend is over een storing. Bespreek een mogelijkheid om de ander via een andere weg te informeren. Mogelijk kan het telefonisch of kun je de mail later sturen.

Oplossing situatie 2: ik heb zelf geen mail gestuurd

Het gebeurt ook regelmatig dat je zelf geen mail hebt gestuurd maar dat je de melding ineens binnen ziet komen. Wat is er in dat geval gebeurt? Spammers zijn bedrijven en personen die geld verdienen aan het versturen van spam. Zij versturen in opdracht van anderen e-mails met reclame van bedrijven en krijgen daar voor betaald.

Om spam tegen te gaan zijn veel geavanceerde oplossingen tegenwoordig 24 uur per dag in bedrijf. Een van de meest effectieve manieren is om te kijken waar de mail vandaan komt. De meesten van ons ontvangen nooit een echte e-mailt uit Rusland. Wanneer je dus een bericht krijgt gestuurd uit Rusland dan is er dus een groot risico dat het om spam gaat.

Spammers sturen vanwege deze maatregel steeds vaker mail vanuit een willekeurige persoon. Ze speuren sites af op zoek naar e-mailadressen. Wanneer ze een e-mailadres hebben aangetroffen gaan ze spam versturen vanuit dat e-mailadres. In praktijk kan het dan ook zijn dat je spam krijgt vanuit een willekeurig bedrijf in Nederland over een onderwerp waar dat bedrijf niets mee te maken heeft.

Hetzelfde gebeurt ook andersom: jou e-mailadres wordt zeer waarschijnlijk misbruikt om spam te versturen. Helaas is er weinig tot niets dat je hiertegen kunt doen.

Hoe kun je dit voorkomen

We adviseren onze klanten al jaren om geen e-mailadres af te beelden op een webpagina. Immers: dat is de plaats waar spammers je e-mailadres oppikken.

Ook wanneer je dat niet doet is er geen garantie dat jouw e-mailadres wordt misbruikt. Overal waar je e-mailadres zichtbaar is kan het worden opgepikt door spammers. Let dus goed op bij het reageren op berichten in de sociale media, in profielen die je op verschillende sites hebt aangemaakt, etc.

Wat te doen met de mail

Heb je een e-mail gestuurd naar een bekende en kreeg je de melding daarna terug? Neem dan contact op met die persoon.

Heb je deze melding ontvangen en heb je de originele mail niet zelf gestuurd? Gooi de e-mail dan weg.

baskie